TrustBuddy lån
TrustBuddy

TrustBuddy bluff: 44 miljoner kronor har försvunnit

Trustbuddy har lurat sina långivare på 44 miljoner kronor

TrustBuddy bluff: 44 miljoner kronor har försvunnit

Trustbuddy bluff är – så här gick miljonbluffen i Trustbuddy till när 44 miljoner kronor försvann för lånegivarna som utgörs av privatpersoner. Bolagets ledning verkar ha lurat både sina långivare och sina aktieägare. Lånesajten Trustbuddy som är noterat på First North Stockholm blev handelsstoppad när oegentligheterna uppdagades i bolaget. Aktien blev handelsstoppad efter ett föreläggande från Finansinspektionen där man förelade att TrustBuddy skulle omedelbart upphöra med betaltjänstverksamhet och verksamhet med krediter till konsumenter.

Förtroendet för TrustBuddy är bortblåst

TrustBuddy har själva publicerat ett pressmeddelande där de även säger att pågående företrädesemission i TrustBuddy AB (publ) avbruten – peer-to-peer-plattformen stängd efter misstänkta oegentligheter inom bolaget. Utöver att 44 miljoner kronor har försvunnit så har TrustBuddy förlorat sin viktigaste tillgång, nämligen kundernas förtroende. Frågan är vilken aktieägare eller privatperson kommer att våga investera i TrustBuddy?

Lån mellan privatpersoner

Lån mellan privatpersoner eller s.k ”Peer-to-peer”-lån är Trustbuddys affärsidé där lånesajten med sin P2P-plattform fungerar som en förmedlare mellan långivare och låntagare. Lån mellan privatpersoner är stort utomlands pga att grundbulten i affärsidén är kapa mellanhänder och på så vis uppnå både högre avkastning till långivare och lägre räntor för låntagare.

”Peer-to-peer”-lånen fungerar på så sätt att privatpersoner som velat låna ut pengar till andra privatpersoner via Trustbuddy har placerat sina pengar på ett klientmedelskonto hos en bank. TrustBuddys peer-to-peer-plattform har sedan matchat långivarna med låntagarna.

Trustbuddy satte i system att låna ut kundernas (lånegivarnas) pengar utan att de fått information eller godkänt lånen. Bolaget använde pengarna som om de vore dess egna pengar och försökte maximera sin egen avkastning. Samma pengar har lånats ut flera gånger, utan att någon förutom Trustbuddy varit medvetna om det, enligt Di Digitals.

TrustBuddy bluff – ett pyramidspel och ponzibedrägeri

Härvan i lånesajten Trustbuddy kan liknades vid ett pyramidspel och ett ponzibedrägeri. De pågående utredningarna pekar på att Trustbuddy använt kundernas pengar på ett ponzi-liknande vis. De långivare som drabbats av kreditförluster har inte fått reda på det, utan istället har man använt andra långivares pengar för att täcka upp för kreditförlusterna. Det har fungerat så länge det strömmat in nytt kapital.

Dåliga lån knäckte TrustBuddys ponzibedrägeri

Det som verkar som att dåliga lån knäckte härvan och avslöjade oegentligheterna. Mycket pekar på att en alltför stor andel av de utlånade pengarna fastnade i dåliga lån. TrustBuddy erbjöd lån utan uc och lån med betalningsanmärkning har därigenom lånat ut för mycket pengar till personer som saknar möjlighet att betala tillbaka dessa. Detta gjorde att upplägget inte längre höll då man inte kunde täcka kreditförlusterna som blev för stora. Enligt SvD har TrustBuddy lånat ut 300 miljoner kronor och 44 miljoner saknas på kundernas konton. – Det finns en differens som långivarna förväntar sig ska finnas där. – Dessutom finns en stor risk att pengarna hamnat som dåliga lån, säger Trustbuddys ordförande Simon Nathanson till SvD.

Andra peer-to-peer-företag

I Sverige finns förutom Trustbuddy även några andra peer-to-peer-företag såsom Savelend, Lendify, Lendlink som riktar sig till privatpersoner. Därutöver så finns Toborrow som riktar sig till mindre företag. Nu ska Finansinspektionen granska de företag som riktar sig till privatpersoner för att se att de inte gör samma sak som TrustBuddy.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.