Uppsägningstid
Hur lång uppsägningstid har jag? Det är en fråga som aktualiseras för många i samband med en anställning och ingåendet av olika avtal. Det är vanligast vid anställningar vare sig det handlar om en heltidstjänst, provanställning, ett vikariat eller en timanställning. Oftast regleras uppsägningstid av anställningsavtalet men i många fall är det genom kollektivavtal genom något av våra stora fackförbund Kommunal, Handels eller Unionen. Finns inget anställningsavtal och den anställde inte är med i fack så är det LAS som reglerar uppsägningstiden för anställningen.
Vad är uppsägningstid?
Vad är uppsägningstid? Utöver uppsägningstid vid anställning så förekommer uppsägningstid oftast vid av avtal rörande tjänster och produkter. Då är det allt ifrån mobilabonnemang, hyreskontrakt och andra avtal. Här har vi tänkt fokusera på uppsägningstiden vid olika anställningar, lägenhet och abonnemang då detta berör så många.
När man ingår ett avtal finns det allt som oftast en tidsperiod inkluderad efter att man har avslutat kontraktet. Detta kallas för uppsägningstid. Då det kommer till arbete är det den tiden efter uppsägning som man fortfarande jobbar, och den tid man har på sig att hitta ett nytt jobb, och som varierar på grund av flertalet olika faktorer.
När det gäller lägenhet och hyreskontrakt är det den tid man kan bo kvar och har på sig att hitta en ny bostad. Gällande olika sorters abonnemang är det den tid som man fortfarande nyttjar abonnemanget i fråga innan det avslutas.
Med en uppsägningstid har man tryggheten att man inte behöver sluta på jobbet eller flytta ut ur lägenheten samma dag som uppsägningen sker, utan att man har tid på sig att finna en ny bostad eller hitta ett nytt arbete. Det ger även arbetsgivaren eller hyresvärden tid till att finna en efterträdare.
Uppsägningstid provanställning, vikariat och timanställd
Provanställning uppsägningstid? Vilken tid gäller vid provanställningar och deltidsanställningar, vikariat och timanställda? Det skiftar beroende på vad för typ av anställning det är man har. Men rent generellt brukar det finnas några riktlinjer som kan vara värda att följa.
Uppsägningstid provanställning
En provanställning är en anställning som varar i upp till sex månader. Det är ett sätt för arbetsgivaren att prova om man är den riktige för jobbet, och tanken är att provanställningen skall övergå i en tillsvidareanställning. Men det är en mycket osäker form av anställning, då arbetsgivaren kan avsluta anställningen när som helst och behöver inte ange något skäl till uppsägningen.
Här är det viktigt att ha koll på huruvida man omfattas av ett kollektivavtal och i så fall vad det är för sorts kollektivavtal det rör sig om. Saknas kollektivavtal är det reglerna i LAS, lagen om anställningsskydd, som är de som gäller.
Det vanligaste är att både arbetsgivare och anställd har en uppsägningstid på en månad. Reglerna kan dock vara olika och se olika ut. Det kan även hända att provanställningen avbryts med besked två veckor i förtid.
Uppsägningstid vikariat
Som vikarie är det olika regler som gäller. Detta beror på vad för typ av anställning man har och vad som står i avtalet. Många har en tidsbegränsad anställning. Det innebär att ett startdatum och ett slutdatum för anställningen har angetts. Då kan det vara extremt svårt att ta sig ur avtalet och enda sättet att bryta avtalet är om arbetsgivare eller anställd har gjort sig skyldig till väsentligt kontraktsbrott. Avtalet upphör vid avtalad tid utan uppsägning.
Man kan avtala med sin arbetsgivare om möjlighet till uppsägning och det kan finnas bestämt i kollektivavtalet, men är detta på förhand inte utskrivet är det väldigt svårt att säga upp sig innan avtalad tid.
Uppsägningstid timanställd
Då det kommer till timanställd uppsägningstid blir det krångligt. Enligt lagen om anställningsskydd är en timanställning inte en riktig anställningsform. Man anställs vid enskilda arbetstillfällen och måste därmed inte tacka ja till arbetspass som erbjuds. Däremot kan man heller inte tacka nej till pass som man har antagit, utan då måste man söka om semester. Står det ingenting om uppsägning eller ett visst antal timmar som man måste jobba i månaden, har man inte heller någon skyldighet att tacka ja till pass som erbjuds.
Uppsägningstid tillsvidareanställning (fast anställning)
Som fastanställd har man mer av lagen att luta sig mot, och det finns mer riktlinjer för vad det är som är okej och inte. Det är den totala anställningstiden som avgör hur lång uppsägningstiden är och det är dessa riktlinjer arbetsgivaren har att jobba med. Anställdes man innan den 1 juni 2009 är det både anställningstid såväl som ålder på arbetstagaren som gäller.
Som arbetsgivare måste man se till att ge en saklig grund vid uppsägning. Det är en skyldighet som arbetsgivaren har. Annars så gäller inte uppsägningen.
Man kan även komma överens med arbetsgivaren om bättre uppsägningsvillkor, exempelvis att man får två månaders uppsägningstid trots att man har jobbat mindre än två år. Det som gäller är att arbetsgivaren inte får erbjuda någonting som är sämre än lagen.
Sammanlagd anställningstid | Arbetsgivarens uppsägningstid |
Mindre än 2 år | 1 månad |
Minst 2 år men kortare än 4 | 2 månader |
Minst 4 år men kortare än 6 år | 3 månader |
Minst 6 år men kortare än 8 år | 4 månader |
Minst 8 år men mindre än 10 år | 5 månader |
Minst 10 år och mer | 6 månader |
Uppsägningstid egen uppsägning
När man av olika anledningar vill säga upp sig själv är det alltid en månads uppsägningstid som gäller. Detta oberoende av hur länge man har jobbat på ett ställe. Man har heller ingen skyldighet att ge en anledning till sin uppsägning, utan man kan helt enkelt bara välja att säga upp sig.
Uppsägningstid LAS
Vilken uppsägningstid gäller enligt LAS? I Sverige har vi en lag som rör anställningar och diverse regleringar kring det. Lagen om anställningsskydd finns till för att skydda de anställda. Något som regleras i lagen är uppsägningstid.
LAS uppsägningstid? Det varierar beroende på huruvida det är en själv som säger upp sig eller om det är arbetsgivaren. Är det en själv som säger upp sig är det en månads uppsägningstid som gäller. När arbetsgivaren skall säga upp en anställd måste arbetsgivaren följa de uppstyltade reglerna. Man går på antalet år som personen i fråga har varit anställt hos arbetsgivaren. Se tabellen ovan.
Uppsägningstid enligt kollektivavtal (facket)
Så vad säger de olika facken om uppsägningstider? Mellan facken kan det skilja sig i hur ett kollektivavtal ser ut, beroende på inom vilken bransch det rör sig om och därför är det viktigt att ha koll på vad som gäller inom ens egna område. Här nedan finns ett urval av de mest populära facken och vad som gäller hos just dem.
Uppsägningstid Kommunal
Inom de avtalsområden som gäller för Kommunal varierar uppsägningstiden en del och pendlar mellan en, två eller tre månader. För kommuner och landsting ligger tiden för uppsägning generellt sett på tre månader, men det finns även grupper som enbart har en månads uppsägningstid.
Uppsägningstid Handels
Beroende på vad det är för typ av anställningsform man har varierar tiden för uppsägning skriver Handels. De hänvisar också till vad som står i kollektivavtalet och LAS. Då det gäller en tillsvidareanställning är det normalt att uppsägningstiden ligger på minst en månad.
Uppsägningstid Unionen
Unionen har en tydlig struktur på hur det ser ut med uppsägningstider. I första hand är det tiden i anställningsavtalet som är gällande. Har man inget sådant, är det kollektivavtalet som rör arbetsplatsen i fråga som träder i kraft. Finns inte heller något kollektivavtal är det uppsägningstiden enligt LAS som gäller.
Uppsägningstid Byggnads
Byggnads adresserar tiden för uppsägning och de menar på att det är viktigt att kontrollera uppsägningstiden i såväl anställningsavtalet som kollektivavtalet. Har man inget av dessa får man gå med de regleringar som LAS har.
Uppsägningstid IF Metall
Det hänger på anställningsformen då det kommer till uppsägningstid skriver IF Metall, och även vad som redan står i ens anställningsavtal. Finns inget sådant, och inte heller något kollektivavtal, är det LAS bestämmelser som gäller. För de med fast anställning gäller i normala fall minst en månads uppsägningstid.
Uppsägningstid hotell och restaurang
Inom hotell och restaurang spelar anställningsformen en viktig roll, och huruvida det är en själv som har sagt upp sig eller om man blir uppsagd. När man blir uppsagd är det normala mellan en till tre månaders uppsägningstid.
Uppsägningstid lägenhet
Hur fungerar det när man behöver säga upp sin lägenhet? Vad gör man när man får sin lägenhet uppsagd? Även när det kommer till hyresrätter finns det avtal och lagar för hur det fungerar med uppsägningen. Hur det ser ut beror på vad man har för hyresavtal och vad man har kommit överens med hyresvärden om sedan tidigare.
Vad är hyreslagen? Hyreslagen är det informella namnet på 12. kapitel jordabalken som sköter förhållandet mellan den som hyr ut och den som hyr. Vad säger hyreslagen uppsägningstid? Det finns olika regler beroende på vad det är för sorts kontrakt som man har på lägenheten.
Har man ett tillsvidarekontrakt är det tre månaders uppsägningstid som gäller enligt hyreslagen. Viktigt att tänka på är att uppsägningstiden räknas i antalet hela kalendermånader, alltså räknas inte den månaden som man säger upp kontraktet.
Gäller det ett tidsbestämt hyresavtal spelar det roll för uppsägningstiden hur länge som själva hyresavtalet gäller.
- Rör det sig om en hyrestid som är längst två veckor kan man säga upp en dag i förväg
- Rör det sig om en hyrestid längre än två veckor men kortare än tre månader gäller en vecka
- Rör det sig om en hyrestid som är längre än tre månader gäller tre månader i förväg, om det är en bostadslägenhet
Uppsägningstid andrahandskontrakt
När det kommer till andrahandskontrakt kan det bli något klurigare. Med ett andrahandskontrakt kan man säga upp till det månadsskifte som infaller tidigast tre månader från uppsägningen. Det beror dock på kontraktet, och man kan också lägga in en klausul i kontraktet som tillåter hyresgästen att säga upp lägenheten med en månads uppsägningstid. Hyresvärden kan däremot inte gå emot det redan uppgjorda avtalet.
Uppsägningstid mobilabonnemang
Många mobiloperatörer har mer och mer börjat luta sig mot att inte ha några bindningstider på sina abonnemang, det vill säga att man inte har ett tidsbestämt avtal längre. Dock finns det fortfarande en uppsägningstid, vilket är viktigt att ha i bakhuvudet. För de flesta mobilabonnemang gäller uppsägningstiden på en månad. Man kan även ha en avtalad uppsägningstid. Det innebär att avtalet upphör att gälla först när den avtalade uppsägningstiden har gått ut, och man är betalningsskyldig tills dess.
Uppsägningstid lån
Finns det en uppsägningstid för lån? Nej, det finns ingen sådan för konsumenter är det gäller lån. När det gäller lån till konsumenter så finns ingen direkt tid för uppsägning av lånet, vare sig det handlar om banklån, privatlån, blancolån eller snabblån i form av sms lån eller lån utan uc. Har man tagit ett lån snabbt så kan alltid säga upp lånet i förtid och betala tillbaka pengarna. Rätten till att förtidsbetala lån är reglerat i lag. När man säger upp lånen i förtid så man gör en s.k förtidsbetalning av lånet.
I vissa där lånen är bundna till en fast ränta så kan man tvingas att betala en ränteskillnadsersättning till kreditgivaren. Det är vanligt förekommande när det gäller bolån och något man bör ha i beaktande innan man förtidsbetalar sitt lån.
Table of Contents