Förfallodatum och förfallodag
Vad är förfallodatum och förfallodag? Ett förfallodatum betyder samma sak som förfallodag. Här kommer vi att gå igenom vad förfallodatum och förfallodag byter. Det vanligaste är att man har ett förfallodatum på en faktura oavsett vad det är för faktura.
Vare sig det handlar om en faktura som avser amortering och betalning av ränta på ett lån eller om det handlar om hyran som ska betalas. Förfallodatumet på fakturan betyder att det är fakturans förfallodag som är den dag då fakturan måste regleras och vara betald.
Sista dagen då fakturan måste vara betald
Förfallodatumet är sista dagen då fakturan måste vara betald. Det räcker alltså inte med att betala fakturan via banken den dagen, utan mottagaren måste ha pengarna på sitt konto den dagen. Denna dag är fakturans förfallodag då fakturan förfaller till betalning.
Ifall fakturan inte betalas fakturan den dagen så är man i dröjsmål och kan tvingas betala både dröjsmålsavgifter och dröjsmålsränta tills den dagen fakturan blivit betald. Det kan till och med gå så långt att man hamnar hos något inkassobolag. Då kan man få ett inkassokrav och tvingas betala än mer avgifter. I värsta fall så kan den förfallna fordran skickas till Kronofogden.
Nedan kan du läsa mer om reglerna för förfallodagar vid faktura och vad som händer.
Förfallodatum faktura regler
Förfallodag faktura enligt lag är 30 dagar ifall inget annat har överenskommits. Förfallodatum lag? Det finns en lag, konsumentköplagen, men den styr inte hur lång förfallotid som skall finnas. Det är säljaren som avgör det. Däremot har konsumentköplagen en reglering om det gäller ett köp mellan en köpare och ett företag. Förfallodatumet får inte vara innan själva varan är levererad.
Vad gäller vid förfallodatum och betalningsvillkor? Betalningsvillkor anger hur många dagar man som kund har på sig att betala den skickade fakturan. Som köpare pendlar det väldigt mycket hur många dagar man har på sig att betala en faktura. Många använder sig av 30 dagar, medans andra företag enbart har 15 eller 10 dagar, för att få in pengar snabbt. Det är viktigt att inte tro att 30 dagar är allmängiltigt, utan alltid kolla noga på betalningsvillkoren hur många dagar som gäller.
Förfallodag anger vilket datum som är den sista dagen för att betala fakturan i fråga.
Kan man betala faktura efter förfallodatum
Det är viktigt att betala på förfallodagen. Givetvis kan man betala en faktura efter förfallodatumet, men det kan medföra både dröjsmålsavgifter och dröjsmålsräntor som är reglerat i lag. Det är viktigt att hålla koll på en fakturas förfallodatum så att man vet när man senast kan betala en faktura.
Skulle man därtill missa att betala dessa dröjsmålsavgifter och inte betala in fakturan i tid, kan ärendet gå vidare till inkasso. Där tillkommer övriga avgifter och kostnader. Skulle man missa att betala även dessa belopp kan det gå så långt som till Kronofogden.
Har du glömt att betala så ska du alltid på förfallodatum se till betalning sker omgående vilket är alltid det bästa. Då blir förseningen inte så stor trots att det kan ta upp till en bankdag innan mottagaren får betalningen. För att slippa tänka på förfallodatumet så kan man betala sina skulder så fort fakturan kommer hem. På så sätt slipper man tänka på detta då man annars kan man lätt glömma av den.
Betala räkning efter förfallodatum – vad händer?
I det flesta fall händer inte så mycket då de flesta seriösa företag som vill ha en god relation med sina kunder inte skickar en påminnelse förrän efter några dagar efter förfallodatumet. Så har du betalat fakturan för sent i några dagar så är det ingen fara i det flesta fall om det handlar om seriösa företag såsom Vattenfall, Telia, Telenor och m.fl. De vill ha bra kundrelationer och brukar sällan skicka påminnelser direkt.
Däremot om det handlar om ett företag som gjort dröjsmålsavgifter och dröjsmålsränta till en del av sin verksamhet så kan du räkna med att du får en påminnelse direkt med både en påminnelseavgift och dröjsmålsränta. Klarna, parkeringsbolag, inkassobolag, snabblåneföretag är alla snabba med att skicka ut extraavgifter omgående.
Klarna faktura förfallodatum är snabba på att skicka ut en påminnelsefaktura med eventuell dröjsmålsränta om man skulle vara långsam på att betala. Men hos Klarna förlänga förfallodatum kan man också få några dagar på sig extra, om man är ute i god tid innan förfallodatumet. Då kan man skjuta upp betalningen i 10 dagar ytterligare.
10 dagars förfallodatum på faktura
Många företag brukar använda 10 dagars förfallodatum på faktura vid den första kundkontakten. Det är många som tror att man inte kan sätta så korta förfallodatum, men det är fritt fram för säljaren att sätta hur många dagar hen vill. Många är av den uppfattningen att det är 30 dagar förfallodagar som gäller om ingenting annat har kommit överens om, men det stämmer inte. Det finns ingen lag som reglerar hur många dagar det är som gäller på en faktura. Säljaren har fritt fram att sätta så många dagar hen vill som betalningsvillkor.
Dröjsmålsränta utgår från den dagen som förfallodatumet infaller, om det är ett avtalat förfallodatum. Har man inte satt någon avtalad förfallodag utgår dröjsmålsränta först efter 30 dagar.
30 dagar förfallodatum
Många stora företag har för vana att sätta 30 dagar som betalningsvillkor på fakturan. Många människor är vana vid att det är 30 dagar som gäller, även om säljaren får lov att sätta mindre dagar. För många fakturor är det 30 dagar som gäller innan man når förfallodatum.
Viktigt att ha i bakhuvudet är att det finns ingen lag som säger att det är 30 dagar som gäller utan det är helt upp till säljaren.
Förfallodatum på påminnelse
Vad är det för förfallodatum på påminnelsefakturor? Det beror på företaget i fråga som skickar ut påminnelsen. Vissa företag väljer att till och med skicka ut två påminnelser, innan de låter ärendet gå vidare till inkasso. Vissa företag skickar inga påminnelser alls. Man måste inte skicka ut en betalningspåminnelse innan ärendet går vidare till inkasso. Det är dock god sed att göra det.
Förfallodatum röd dag
Vad sker med betalningen om förfallodatumet infaller på en röd dag? Vad gör man om förfallodatum på helg? Är det så att förfallodagen infaller på en helgdag, en lördag eller en söndag, förflyttas förfallodagen till den första helgfria bankdagen.
Detta innebär att om förfallodatum helg är på en lördag, infaller förfallodagen på fredagen. Är förfallodagen på en söndag, blir det istället måndagen som agerar ny förfallodag.
Table of Contents