Vad är betalningsföreläggande?
Vad betyder betalningsföreläggande? För dig som vill få svar på frågan vad är betalningsföreläggande så kan vi kan i korthet säga att ett betalningsföreläggande betyder att Kronofogden hjälper det att fastställa en skuld. Det innebär att du senare kan ta hjälp av Kronofogden för att inkassera den fastställda skulden genom en handräckning. Här går vi igenom allt du behöver veta om betalningsföreläggande och handräckning.
Ifall du får ett betalningsföreläggande som är felaktigt så är det viktigt att agera direkt och inte vänta till förfallodatumet. Annars riskerar du att få en betalningsanmärkning som kan sätta hela din ekonomi i gungning. Du kommer bland annat att få svårt att få lån med betalningsanmärkningar, hyra lägenhet eller teckna teckna ett vanligt abonnemang. Det går att låna pengar med betalningsanmärkningar men då är det främst om lån med betalningsanmärkning som är snabblån i form av lån utan uc och sms lån. Nedan kan du se några av lånen som erbjuds för de som har betalningsanmärkningar:
[table caption=”” width=”100%” colwidth=”100|60|180|180|100|100″ colalign=”left|center|center|center|center|center”]
Kreditgivare, Upplysning, Lånebelopp, Inkomstkrav, Omdöme, ANSÖK NU
, , 3 000 – 25 000 kr, Låg deklarerad inkomst,Cash2you, ANSÖK
, , 500 – 30 000 kr, 40 000 kr/år,Onea, ANSÖK
,, 1 000 – 20 000 kr, 20 000 kr/år,Frogtail, ANSÖK
, , 1 000 – 20 000 kr, 20 000 kr/år,Monetti, ANSÖK
, , 500 – 15 000 kr, 20 000 kr/år,Ferratum, ANSÖK
, , 3 000 – 25 000 kr, Låg deklarerad inkomst,CashBuddy, ANSÖK
, , 100 000 kr, 120 000 kr*, Lendo, ANSÖK
, , 100 000 kr, 110 000 kr, Freedom Finance, ANSÖK
, , 100 000 kr, 110 000 kr, Compricer, ANSÖK
, , 100 000 kr, 110 000 kr,Zmarta, ANSÖK
[/table]
Kronofogden betalningsföreläggande
För att kunna ta hjälp av Kronofogden för att inkassera pengar så måste det finnas ett beslut på att skulden är riktig. Om någon är skyldig dig pengar kan Kronofogden hjälpa dig att fastställa skulden. Att fastställa en skuld kan göras genom en ansökan om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden eller via domstol.
Vad är betalningsföreläggande? När man väl har etablerat att skulden man har innestående hos någon är riktig kan Kronofogden gå vidare med ärendet. Ansökan registreras och granskas hos Kronofogden, och sedan ser de till att delge personen som är skyldig skulden, som kallas för den svarande personen. Därefter kan det ske olika saker beroende på om personen anklagad för att vara skyldig svarar eller inte.
Den svarande personen kan välja att bestrida ärendet, inte bestrida ärendet eller helt enkelt undvika delgivningen. Ser personen i fråga till att inte delges av vare sig Kronofogden eller den sökande personen, den person som den svarande är skyldig pengar, avvisas målet.
Lag om betalningsföreläggande
Det finns även en lag om betalningsföreläggande och handräckning. Lagen om betalningsföreläggande ser till att täcka alla de relevanta punkter som vidrörs i ämnet och är det som Kronofogden utgår ifrån då de bidrar en med stöd i processen att driva in en skuld.
Ansökan om betalningsföreläggande
Hur ansöker man om betalningsföreläggande? Några grundläggande förutsättning för ansökan är att förfallodagen för skulden ska ha passerat och skulden ska avse pengar. Vidare ska man även kunna förklara vad skulden avser för något.
Det hela är ganska enkelt. Du fyller i Kronofogdens blankett om betalningsföreläggande. Något du bör tänka på är att fylla i korrekta personuppgifter så du slipper komplettera ansökan och dra ut tiden.
Det är viktigt att tydligt att ange kravet och grunden för kravet så den som det riktas mot kan förstå vad som menas. Ett exempel kan vara: Hyra av motorcykel med registreringsnummer YYY 002. Hyran avsåg januari 2017 enligt avtal av den 1 april 2016.
Att ansöka om betalningsföreläggande kostar 300 kronor. Kostnaden för betalningsföreläggandet kan du begära tillbaka i din ansökan. Vidare kan även inkludera kostnader för eget arbete eller ombud, normalt 380 kronor.
Så totalt kan man kräva 680 kr i samband med betalningsföreläggande.
Vad händer ansökan om betalningsföreläggande har lämnats in?
Kronofogden skickar ett brev, vilket är själva betalningsföreläggandet, till den den person som ska betala skulden.
I brevet finns ett delgivningskvitto avseende föreläggande. Delgivningskvittot ska skrivas på och skickas tillbaka till Kronofogden och utgör ett bevis på att föreläggandet har kommit fram till rätt person.
Delgivningskvittot är ett bevis på att brevet har kommit fram. Den som får brevet kan agera på olika sätt:
- Betala till skulden. Blir hela skulden betald måste du snabbt och skriftligen ta tillbaka din ansökan. Om en del av skulden blir betald måste du även meddela det.
- Skriva till oss och invända mot (bestrida) skulden. Kronofogden informerar dig om det och du får bestämma om du vill att din ansökan i fortsättningen ska handläggas av domstol.
- Acceptera kravet. Då fastställer Kronofogden att skulden är riktig genom ett så kallat utslag.
Om kronofogden inte lyckas delge föreläggandet så kan de erbjuda den ansökande att själv delge svaranden. Då kan man hos Kronofogden begära att få ersättning för sina delgivningskostnader, normalt upp till 1 000 kronor. Det förutsätter att man kan bevisa att delgivning har skett. I vissa fall kan man även själv ansvara för att delge betalningsföreläggandet direkt, det kallas för partsdelgivning.
Betalningsföreläggande utslag
När det blir ett utslag kan Kronofogden driva in skulden, vilket kallas för verkställighet. Ifall man inte vill ha verkställighet direkt så är det viktigt att man anger detta. Verkställighet behöver inte ske direkt, utan man kan även ansöka om verkställighet senare.
Kronofogden kan antingen hjälpa dig att driva in skulden direkt eller senare. Något man ska ha i åtanke är att det kostar att ansöka om betalningsföreläggande och verkställighet.
Bestrida betalningsföreläggande
När den svarande delges av den sökande, eller av Kronofogden, om den innestående skulden, finns det två val. Antingen väljer man att bestrida eller så bestrider man inte. Väljer man att inte bestrida får man ett utslag i målet som vinner laga kraft efter en månad.
Väljer den svarande att bestrida ligger valmöjligheterna åter hos den sökande. Den sökande kan då välja att inte bestrida tillbaka och ta målet till tingsrätten, vilket innebär att ärendet läggs ned. Detta då Kronofogden inte kan göra mer. Väljer den sökande att bestrida går ärendet till tingsrätten och det hela fortsätter där. Inte heller då har Kronofogden något mer med det att göra.
Table of Contents